مقررات وزارت بهداشت
مقدمه (از آیین نامه ها) |
در اجراى ماده (13) قانون مواد خوردنى، آشامیدنى و آرایشى و بهداشتى - مصوب تیر ماه 1346 - این آییننامه شامل چهل و چهار ماده و یازده تبصره تصویب گردید: |
فصل اول (از آیین نامه ها) |
بهداشت فردى |
ماده 1 (از آیین نامه ها) |
کلیه کارگران و اشخاصى که در اماکن عمومى و مراکز تهیه، توزیع، نگهدارى و فروشى مواد غذایى انجام وظیفه مىنمایند موظفند که کارت معاینه پزشکى در محل کار خود داشته باشند. |
ماده 2 (از آیین نامه ها) |
کارگران موظفند رعایت کامل بهداشت فردى مربوط به نظافت را نموده و به دستورهایى که از طرف دستگاههاى مسئول وزارت بهدارى داده مىشود عمل نمایند. |
ماده 3 (از آیین نامه ها) |
اشخاصى که در محل پخت یا آشپزخانه کار مىکنند باید ملبس به کلاه و ... روپوش سفید باشند و روپوش سایر اشخاص مصرح در ماده 1 باید به رنگ روشن و تمیز باشد. |
ماده 4 (از آیین نامه ها) |
صاحبان و متصدیان اماکن مشمول این آییننامه موظفند جایگاه مناسبى به منظور حفظ لباس کارگران خود تهیه نمایند. |
ماده 5 (از آیین نامه ها) |
هر کارگر موظف به داشتن حوله و صابون تمیز اختصاصى مىباشد. |
ماده 6 (از آیین نامه ها) |
کارگرانى که به نحوى از انحاء با طبخ و تهیه مواد غذایى سر و کار دارند در حین کار حق دریافت بهاى کالاى فروخته شده را شخصاً از مشترى نخواهند داشت. |
ماده 7 (از آیین نامه ها) |
در اماکن مذکور در این آییننامه باید جعبه کمکهاى اولیه در محل مناسبى نصب گردد. |
ماده 8 (از آیین نامه ها) |
کارگران اماکنى که به موجب فصل دوم آییننامه ملزم به داشتن دوش آب سرد و گرم مىباشند و یا با پخت روکار دارند موظفند هر روز قبل از شروع و بعد از خاتمه کار استحمام نمایند. |
فصل دوم (از آیین نامه ها) |
وضع ساختمانى اماکن عمومى و مراکز تهیه و تولید، توزیع - نگهدارى و فروش مواد غذایى |
ماده 9 (از آیین نامه ها) |
کف باید شامل شرایط زیر باشد: |
ماده 10 (از آیین نامه ها) |
دیوارها باید داراى شرایط زیر باشند: الف- ساختمان دیوار و مصالح آن طورى باشد که از ورود جوندگان و حشرات جلوگیرى به عمل آورد. ب- وضع دیوارها باید متناسب با احتیاجات و لوازم مربوط به نوع کار باشد. پ- دیوارها باید صاف و بدون فرورفتگى و شکاف و درز طاقچه باشد. ت- دیوار باید به رنگ روشن باشد. |
ماده 11 (از آیین نامه ها) |
سقفها باید صاف و حتىالامکان مسطح و بدون ترک خوردگى و شکاف و همیشه تمیز باشد. |
ماده 12 (از آیین نامه ها) |
وضع درها و پنجرهها: الف- درها و پنجرهها باید بدون ترک خوردگى و شکستگى بوده و قابل شستشو باشد. ب- درها و پنجرهها باید طورى باشد که از ورود حشرات به داخل جلوگیرى نماید. |
ماده 13 (از آیین نامه ها) |
آب مصرفى باید مورد تأیید مقامات بهداشتى باشد. |
ماده 14 (از آیین نامه ها) |
داراى سیستم فاضلاب بهداشتى باشد. |
ماده 15 (از آیین نامه ها) |
وضع و تعداد مستراح و دستشویى بهداشتى و متناسب باشد. |
ماده 16 (از آیین نامه ها) |
براى کارگران باید دستشویى و مستراح مجزا در محل مناسب و شرایط لازم ساخته باشد. |
ماده 17 (از آیین نامه ها) |
حمام باید داراى شرایط مندرج در مواد (9)، (10)، (11)، (12)، (13)، (14) این آییننامه باشد. |
ماده 18 (از آیین نامه ها) |
دستگاه سوخت و نوع مواد سوختنى باید طورى باشد که حتىالامکان احتراق به صورت کامل انجام گیرد. |
ماده 19 (از آیین نامه ها) |
محل شستشو و نگهدارى ظروف باید در مجاور محل پخت و مجزا و مستقل از آن باشد. ظروف کثیف از یک دریچه باین محل وارد و ظروف تمیز از دریچههاى جداگانه وارد آشپزخانه و سالن شود. |
ماده 20 (از آیین نامه ها) |
ظروف باید در ظرفشویى سه مرحلهاى (شستشو - ضدعفونى - آبکشى) یا توسط دستگاههاى اتوماتیک شسته شود. |
ماده 21 (از آیین نامه ها) |
قفسه و ویترین و گنجهها باید تمیز و عارى از گرد و غبار و مجهز به در شیشهاى باشد. تبصره 1- قفسه و ویترین و گنجهها باید قابل نظافت باشد. تبصره 2- فاصله کف آنها از زمین از 20 سانتیمتر کمتر نباشد. |
ماده 22 (از آیین نامه ها) |
پیشخوان و میز کار باید سالم و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد. |
ماده 23 (از آیین نامه ها) |
سبزى و میوه که در اماکن عمومى بهصورت خام در اختیار مشتریان گذارده مىشود باید در محل مخصوص شسته و با محلول گندزایى ضدعفونى گردد و سپس با آب سالم و تمیز آبکشى شود. |
ماده 24 (از آیین نامه ها) |
انبار مواد غذایى باید قابل تمیز کردن و وضع داخلى آن مطابق شرایط مواد 9، 10، 11، 12، 21، این آییننامه باشد. |
ماده 25 (از آیین نامه ها) |
کلیه مواد غذایى فاسد شدنى باید در یخچال و یا در سردخانه متناسب نگهدارى شود و همچنین در نگاهدارى آنها در یخچال زاید بر مدتى که معمولاً غذا در یخچال فاسد نمىشود خوددارى گردد. |
ماده 26 (از آیین نامه ها) |
تهویه باید به نحوى صورت گیرد که همیشه هواى داخل اماکن سالم تازه و کافى و عارى از بو باشد. |
ماده 27 (از آیین نامه ها) |
در فصل گرما حداکثر درجه حرارت اماکن نباید بیشتر 30 درجه سانتیگراد باشد. |
ماده 28 (از آیین نامه ها) |
نور طبیعى و یا مصنوعى باید طورى باشد که باعث ناراحتى چشم نگردد. |
ماده 29 (از آیین نامه ها) |
براى جلوگیرى از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالى باید پیشبینىهاى لازم بشود. |
ماده 30 (از آیین نامه ها) |
زبالهدان در پوشدار زنگ نزن قابل حمل به تعداد کافى موجود باشد. تبصره 1- زبالهدان بزرگ درپوشدار زنگ نزن قابل حمل متناسب با احتیاجات روزانه در محل مناسب جهت جمعآورى و تخلیه زبالهها گذاشته شود. تبصره 2- زبالهدانها باید بعد از تخلیه شسته شود. |
ماده 31 (از آیین نامه ها) |
پشه، مگس، حشرات و جوندگان به هیچ وجه نباید در داخل اماکن دیده شوند. |
ماده 32 (از آیین نامه ها) |
نقشه ساختمانهاى کلى اماکن مصرح در آییننامه به منظور انطباق با موازین بهداشتى قبل از اجراء باید به تصویب مقامات مسئول برسد. |
ماده 33 (از آیین نامه ها) |
اماکنى که اجازه قبول مسافر دارند علاوه بر رعایت کلیه موارد بهداشتى باید واجد شرایط زیر باشند: |
ماده 34 (از آیین نامه ها) |
البسه (مانند حوله، ملحفه، پرده و امثال آنها) باید با دستگاههاى اتوماتیک یا در رختشویخانه که مطابق نقشه استاندارد وزارت بهدارى باشد شسته و خشک و اطو شود. |
ماده 35 (از آیین نامه ها) |
ایجاد هرگونه حوض یا حوضچه یا پاشوى که در آن آب به صورت راکد باشد ممنوع است. |
فصل سوم (از آیین نامه ها) |
وسایل و لوازم کار |
ماده 36 (از آیین نامه ها) |
ظروف مورد استفاده باید داراى شرایط زیر باشد: |
ماده 37 (از آیین نامه ها) |
سطح میزها باید صاف، تمیز، سالم بدون درز بوده و روکش آن قابل شستشو باشد. |
ماده 38 (از آیین نامه ها) |
صندلیها و نیمکتها باید سالم و تمیز باشد. |
ماده 39 (از آیین نامه ها) |
براى هر مسافر تازه وارد باید از ملحفه و شمد تمیز و سفید و سالم استفاده شود و تعویض آنها در هر سه روز یک بار اجبارى است. |
ماده 40 (از آیین نامه ها) |
استفاده از لحاف، پتو، تشک و بالش کثیف و مندرس و بدون ملحفه ممنوع است. |
ماده 41 (از آیین نامه ها) |
استفاده از تختخوابهایى که داراى پارگى یا شکستگى و یا گودرفتگى فنر باشد ممنوع است. |
ماده 42 (از آیین نامه ها) |
استفاده از کاغذهایى که تمیز نباشد و هم چنین کاغذ روزنامه و امثال آن جهت پیچیدن مواد غذایى ممنوع است. |
ماده 43 (از آیین نامه ها) |
ظروف خمیرگیرى باید صاف و تمیز و بدون درز باشد. نصب شیر آب بالاى ظرف خمیرگیرى الزامى است. تبصره 1- حتى الامکان کوشش شود از دستگاههاى خودکار براى تهیه خمیر استفاده گردد. |
فصل چهارم (از آیین نامه ها) |
طبقهبندى اماکن از لحاظ شمول این آییننامه بشرح ذیل است. |
ماده 44 (از آیین نامه ها) |
طبقهبندى اماکن از لحاظ شمول این آییننامه بشرح ذیل است: ویرایش کننده:شرکت توزیع نیروی برق مرکزی -دفتر ایمنی |