- چنانچه در زمینه برق تخصص ندارید ، با رعایت نکات ایمنی فقط کارهای ساده ای از قبیل تعویض لامپ های معمولی را انجام دهید و به کارهای مهم تر که نیاز به تخصص دارد اقدام ننمایید.
- استفاده از وسایل برقی فاقد دو شاخه برق بسیار خطرناک و حادثه ساز است.
- نصب پارچه نوشته ، پرچم ، تابلوهای تبلیغاتی و پوستر روی پایه ها ، تابلوها و تأسیسات برق ضمن اینکه بسیار خطرناک بوده و موجب خسارت می گردد ، از نظر قانونی جرم می باشد.
- رعایت استانداردهای برق در سیم کشی ها و کابل کشی و نصب تجهیزات لازم در محدوده محلی که نیاز به برق دارد نه تنها از بروز خسارت و خطر جلوگیری می کند ، بلکه استفاده بهینه و مناسب از برق را در پی خواهد داشت.
- سیم کشی ساختمان ها باید بر اساس نقشه و محاسبات تأیید شده توسط دفاتر مجاز تهیه و انجام شود.
- سیم کشی ساختمان خود را به افراد مجرب و کاردان سپرده تا مقطع سیم ها و کابل های ساختمان را مطابق استاندارد و متناسب با قدرت وسایل برقی مورد استفاده انتخاب نمایند.
- ایجاد سیستم اتصال زمین مناسب و استفاده از پریزها و دوشاخه های مخصوص (ارت دار) در سیم کشی ساختمان ها و تأسیسات باعث افزایش ایمنی استفاده کنندگان خواهد شد.
- برای جلوگیری از برق گرفتگی بایستی بدنه فلزی وسایل برقی نظیر یخچال و کولر و ... به سیستم زمین وصل شده باشند. این کار راحتماً با نظر متخصصین انجام دهید.
- از شیر و لوله های آب جهت زمین نمودن بدنه تجهیزات برقی استفاده ننمائید زیرا با این عمل احتمال بروز برقگرفتگی در محدوده مجموعه را فراهم می نمایید. از نظر متخصصین استفاده کنید.
- در محیط مرطوب مانند حمام از وسایل برقی نظیر بخاری برقی ، سشوار ، ریش تراش و ماشین لباسشوئی استفاده ننمایید.
- هنگام باز کردن درب یخچال و یا استفاده از وسایل برقی آشپزخانه حتماً از دمپایی پلاستیکی خشک استفاده نمایید.
- هنگام شستشوی آشپزخانه وسایل برقی را از برق جدا نموده و برق آشپزخانه را بطور کامل قطع کنید و تا خشک شدن کامل کف و دیوارها از وصل مجدد و وصل وسایل به برق خودداری نمائید. مراقب باشید افراد دیگر بدون اطلاع شما برق را وصل نکنند.
- آمار حوادث برقگرفتگی طی دو سال گذشته نشان دهنده این واقعیت است که علل عمده حوادث مربوط به برقگرفتگی در منازل برای خانم ها از طریق سیستم برقرسانی در نقاط مرطوب نظیر حمام ، آشپزخانه و برای آقایان هنگام سرویس کولر اتفاق افتاده است.
- وسایل برقی خانگی را پس از استفاده از برق جدا نموده و دور از دسترس کودکان نگهداری نمائید.
- از هم اکنون کودکان خود را با خطرات برق در خانه و بیرون از خانه آشنا کنیم.
- بچه های عزیز بازی با بادبادک تفریح قشنگی است اما انجام این کار نزدیک شبکه های برق می تواند مرگبار باشد ، از بازی در نزدیکی خطوط و تأسیسات برقدار خودداری کنید.
- چنانچه کودکان شما در مکانی مشغول بازی هستند که شما به آن مکان دید کافی نداشته و مسلط نیستید کلیه لوازم برقی در آن مکان را جمع آوری و دور از دسترس آنها قرار دهید.
- با دست مرطوب و خیس به پریزها ، کلید ها ، فیوزها و کلیدهای مینیاتوری دست نزنید .
- در مواقعی که احتمال می دهید گاز در منزل منتشر شده از قطع و وصل کلید های برق و یا روشن و خاموش نمودن وسایل برقی خودداری نمایید و با یک حوله مرطوب گاز را از خانه خارج کنید.
- در موقع استفاده از وسایل گرما ساز ( بخاری ) همیشه خطر داغ شدن کابل دوشاخه ، وسایل برقی مجاور بخاری را در نظر داشته باشید.
- جهت سوراخ کردن و تعمیر دیوار، کف وسقف داخل منزل ، داشتن نقشه سیم کشی ساختمان ضروری می باشد چون احتمال برخورد با سیم های برق و خطر برق گرفتگی زیاد است.
- در موقع خارج کردن دو شاخه وسیله برقی از پریزهمیشه دو شاخه را گرفته و از پریز خارج کنید و هیچ وقت سیم را نکشید ، چون خطر جدا شدن اتصال و خطرات بعدی وجود دارد .
- اتصال تعداد زیادی مصرف کننده به یک پریز و یا سیم سیار خطر سوختن کابل تغذیه کننده و بروز آتش سوزی را در پی دارد. همواره به میزان جریان مجاز تجهیزات برق توجه شود.
- ماشین خود را مقابل درب پست های زمینی برق پارک نکنید.
- بیرون آوردن وسایل فلزی از پنجره و مکان هایی که از جلوی آنها شبکه های برق عبور نموده خطرناک و حادثه ساز است.
- عبور سیم های برق از لابلای لوازم آتش گیر از قبیل فرش ، موکت ، دکورهای چوبی و امثالهم ، می تواند موجب آتش سوزی های احتمالی گردد ، لذا هرگز اقدام به چنین اعمالی ننمایید.
- هنگام پهن نمودن فرش یا اشیاء دیگر بر روی پشت بام ، از استقرار مناسب و محکم آنها اطمینان حاصل نموده تا مانع از سقوط ناخواسته این اشیاء بر روی شبکه های برق و بروز خسارت و آتش سوزی احتمالی گردد.
- با وجود پشت بام ها مراقبت نمایید در هنگام برف روبی یا سایر موارد چیزی به روی سیم های برق ریخته نشود ، باید توجه داشت پارو و مواد عایقی با وجود رطوبت هادی برق شده و خطر برق گرفتگی و حادثه وجود دارد.
ویرایش کننده:شرکت توزیع نیروی برق مرکزی -دفتر ایمنی