مقدمه
یکی از اهداف شرکتهای توزیع نیروی برق وجود بازارهای رقابتی، کاهش هزینه تمام شده و عرضه انرژی الکتریکی با قابلیت اطمینان بیشتر میباشد. در ایران نیز علیرغم پرداخت یارانه به سوخت مصرفی نیروگاهها و برق مصرفی مشترکین ، با توجه شتاب روند صنعتی شدن کشور و گسترش کاربرد تجهیزات حساس به کیفیت تغذیه، اهمیت تأمین برق ارزان، بدون وقفه و با کیفیت، بیش از پیش خود نمایی میکند. دستیابی به اهداف یاد شده مستلزم توسعه منطقی و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود در کلیه بخشها میباشد. در عمل، سرمایهگذاری لازم برای احداث خطوط انتقال و توزیع نیروی برق، تنها به خرید تجهیزات خلاصه نمی شود، بلکه علاوه بر مسایل فنی، مسایل جنبی نظیر مسایل زیست محیطی نیز اهمیت دارند. از جمله مسایل زیست محیطی توسعه خطوط انتقال و توزیع نیروی برق، حریم خطوط تأمین برق میباشد که علاوه بر تخریب منابع طبیعی، مقاومتهای مردمی را در پی داشته و سبب محدود شدن گسترش خطوط انتقال و توزیع نیروی برق می شود، لذا در کنار اقدامات لازم به منظور کاهش پهنای باند عبور خطوط (کمپکت سازی خطوط)، استفاده بهینه از ظرفیت خطوط موجود نیز دارای اهمیت ویژهای میباشد.
هادیهای روکشدار:
مهمترین دلیل استفاده از هادیهای روکشدار هوایی، کاهش قطعی های کوتاه مدت و بلند مدت خطوط توزیع نیروی برق (افزایش قابلیت اطمینان شبکه) و در نتیجه کاهش انرژی توزیع نشده میباشد، هر چند استفاده از هادیهای روکشدار، نتایج جنبی دیگری به شرح ذیل دارد که حائز اهمیت فراوان می باشد:
1- کاهش ابعاد کراس آرمها و در نتیجه کاهش گشتاور نیروی وارده
2- امکان کاهش پهنای باند عبور خطوط (بدلیل کاهش ابعاد کراس آرم)
3- امکان کاهش مساحت زمینهای اشغالی
4- ارتقاء سطح ایمنی تجهیزات، عوامل بهره بردار و مشترکین
5- کاهش برخی مسایل زیست محیطی با کاهش شاخه زنی و درخت زنی (افزایش دوره زمانی شاخه زنی و درختزنی) همچنین جلوگیری از برخورد مستقیم پرندگان به خطوط برقدار و مرگ و میر ناشی از این مورد
6- کاهش تلفات بدلیل کاهش امپدانس خطوط (در اثر نزدیک شدن فازها به یکدیگر، اندوکتانس خط کاهش یافته و کاپاسیتانس افزایش مییابد و کاهش جریانهای نشتی ، افت ولتاژ و تلفات را به دنبال دارد)
7- افزایش قدرت طبیعی (SIL) خطوط
8- افزایش قابلیت جریاندهی خطوط
9- بهبود کیفیت توان تحویلی به مشترکین